Svulla med bättre samvete
Från ett kakmonster till er alla andra som också gillar kakor:
15 stora eller 30 små semlor
50 g margarin
2 1/2 dl lättmjölk
1 pkt (50 g) jäst
1 1/4 dl kesella lätt
3/4 dl vit baksirap
1/4 tsk salt
1 tsk kardemumma
8-9 dl vetemjöl
Pensling:
1 äggula
3 msk lättmjölk
Fyllning:
150 g mandelmassa
3 dl mellangrädde max 27 %
Gör så här:
Smält margarin, tillsätt mjölk och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Rör om så att jästen löser sig. Blanda ner kesella, salt, kardemumma, sirap och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa 30 minuter. Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut till runda bullar. Lägg på en bakpappersklädd plåt, låt jäsa 30 minuter. Vispa äggula, mjölk och pensla bullarna. Grädda i ugn 225 grader 6-8 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk. Skär ett lock på bullarna, gröp ur lite inkråm och blanda med mandelmassan. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädde och klicka på. Lägg på locket och pudra över lite florsocker.Tips! Istället för mandelmassa, blanda kakao, socker och rivet apelsinskal i grädden. Jag tycker inte om mandelmassa så jag ska prova apelsinskal